Παρουσία του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ Ειρηναίου, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας 9 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια της Έκθεσης σύγχρονης εικαστικής τεχνολογίας, με ψηφιακές αναπαραγωγές έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, που παρεχώρησαν κορυφαία Μουσεία της Ευρώπης και της Αμερικής (Τολέδου, Μαδρίτης, Βατικανού, Νέας Υόρκης, Ρώμης, Φλωρεντίας, Οξφόρδης, κ.ά.).
H Έκθεση με τίτλο «Απηχήσεις της αρχαιότητας στο έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου», θα διαρκέσει έως και τις 6 Οκτωβρίου 2019.
Ο Δήμαρχος στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Η Έκθεση έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, που εγκαινιάζεται σήμερα, βασισμένη στην σύγχρονη εικαστική τεχνολογία, αποτελεί μία επιβεβλημένη τιμή, μία ακόμη έκφραση του διαρκούς Χρέους του Ηρακλείου, στην σημαντικότερη μορφή που γεννήθηκε σε αυτή την πόλη, καθ’ όλη την ιστορική της πορεία.
Από τα χρόνια της καλλιτεχνικής του μαθητείας στην γενέτειρα πόλη, τον Χάνδακα, το σημερινό Ηράκλειο, ο Θεοτοκόπουλος είχε επίγνωση ότι αποτελεί κληρονόμο μιας αρχαίας πνευματικής παράδοσης, που διατηρήθηκε ζωντανή και ακμαία μέσα στις ιστορικές περιπέτειες του Ελληνισμού, ανά τους αιώνες. Ας σημειωθεί σε αυτό το σημείο, ότι το θέμα του γενέθλιου τόπου του, διευκρινίζει απερίφραστα ο ίδιος ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος σε ένορκη κατάθεσή του. Ένα ντοκουμέντο που εντοπίστηκε από τον Manuel Bartolomé Cossío, το 1903, στα Αρχεία της Ιεράς Εξέτασης του Τολέδο (Archivo Histórico Nacional. Inquisición de Toledo. Δεσμίδα 196, αριθ. 171), στο οποίο αναφέρεται: “Dominico Teotocopoli, natural de la ciudad de Candia, pintor residente en esta ciudad…» [= Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, καταγόμενος από την πόλη του Χάνδακα, ζωγράφος που διαμένει σε αυτή την πόλη (το Τολέδο)…]”.
Όταν το 1567, σε ηλικία 26 ετών, ανεχώρησε από την γενέθλια πόλη για να ταξιδέψει στην Ιταλία, ο Θεοτοκόπουλος ήταν ήδη καταξιωμένος ζωγράφος στον τόπο μας («μαΐστρος», σύμφωνα με τα αρχειακά ευρήματα).
Η ιδιομορφία των εκφραστικών του μέσων θα διαφανεί κατά το διάστημα που επεδίωκε να μαθητεύσει στην Βενετία και στην Ρώμη. Ωστόσο, το προσωπικό του αποτύπωμα ολοκληρώθηκε στην Ισπανία.
Κάθε εποχή με την κριτική της ματιά, προσθέτει νέες αποτιμήσεις στο έργο ενός μεγάλου δημιουργού, οι οποίες διανοίγουν καινούργιους δρόμους για την προσέγγισή του. Τα επιτεύγματα του Θεοτοκόπουλου, ανήκουν σε αυτή την κατηγορία: κάθε μελλοντική γενιά θα δέχεται με διαφορετικούς τρόπους τις ποικίλες εκφράσεις της εντελέχειάς του, και θα ανακαλύπτει νέα πεδία μέσα στην Τέχνη του.
Στον χώρο αυτό, πραγματοποιείται μια Έκθεση έργων του, υψηλής ψηφιακής ακρίβειας. (Η πρώτη ανάλογη Έκθεση είχε πραγματοποιηθεί στην Εθνική Πινακοθήκη, το 2015). Η παρούσα Έκθεση συσχετίζει το έργο του Θεοτοκόπουλου με όψεις της τεράστιας παιδείας του. Με εικόνες που προσέφεραν, ειδικώς γι’ τούτο το πολιτιστικό γεγονός, μεγάλα Μουσεία της Δύσης (του Τολέδο, της Μαδρίτης, της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου, του Βατικανού, της Φλωρεντίας, της Ρώμης, και άλλα)».
Χαιρετισμό απηύθυνε και η επιμελήτρια της Έκθεσης κ. Ιάνθη Ασημακοπούλου.